Laddar…

Angelicaz

lampa

Så väljer du rätt belysning till köket

Det är väldigt viktigt att ha rätt sorts belysning i köket. Men hur ska du då tänka när du ska välja lampor till detta rum? Ett bra tips vi har, det är att kolla in https://www.lamp24.se/, som har en hel del bra lampor att välja mellan. När du ska välja lampa till köket, börja med att fundera på vad det är för behov du vill att dina kökslampor ska uppfylla. I ett kök är det oftast nödvändigt att ha dels starkare belysning, för sysslor av det praktiska slaget, dels svagare belysning för att kunna skapa en bra stämning. 

Ofta så delas belysning in i tre olika delar, som är allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning. Det gäller inte bara köket, utan alla dina rum. Generellt behöver alla rum ha mellan fem och sju olika ljuskällor, beroende på storleken på rummet samt hur mörk din inredning är.

Allmänbelysning i kök

Det du bör börja med, det är att se till så att du har en bra allmänbelysning i köket. Det ska då vara en lampa eller flera, som ger dig tillräckligt med ljus i hela rummet. Detta ljus är bra att ha då du ska städa, leta efter saker, eller fixa med saker. Som allmänbelysning är det vanligt att ha taklampa. Det finns allt från takplafonder till takpendlar att välja mellan. En plafond är en lampa som är monterad upp mot taket och en pendellampa är en lampa som hänger ner från taket och som ofta går att reglera i höjden. 

Arbetsbelysning i kök

Du behöver förutom allmänbelysning även någon form av arbetsbelysning i ditt kök. Oftast då vid spisen och vid din köksbänk där du står och förbereder maten. Ett bra alternativ är att satsa på spotlights. Det eftersom du med spotlights kan rikta ljuset dit du behöver ha det. Det går att ha inbyggda spotlights i taket eller i skåpen så kallade downlights, eller att du satsa på spotlights på skena.

Stämningsbelysning i kök

Stämningsbelysningen är även den viktig att ha i köket. Det du kan göra är att satsa på mindre lampor, med svagare och varmare ljus. Bra alternativ är att ha vägglampor, fönsterlampor eller bordslampor. Det kan även vara snyggt att ha en takpendel över köksön eller i ett hörn av köket. 

Kökslampa ovanför ditt matbord

En lampa som är extra viktigt i ett kök, det är ju den som man väljer att ha ovanför sitt matbord. Den påverkar oftast hela intrycket av ditt kök. Den hamnar ofta i allas blickfång och det oavsett om man sitter och äter eller inte. Här kan det vara värt att satsa på en snygg taklampa, med det där lilla extra. Det för att ge ditt kök en personlig touch.

Du bör se till att hänga upp den med i en bra höjd. Den bör sitta ganska så lågt ovanför matbordet. Ett bra mått är att ha den cirka 60 cm från bordskanten. Det gör att ljuset sprids bra, utan att blända något. Men du bör ju även se till att lampan anpassas med höjd och placering, så att man kan se alla som sitter runt bordet samt att ingen råkar slå i lampan då de reser sig.