Laddar…

Angelicaz

Vad innebär ett mikrolån?


Kanske du har hört talas om uttrycket mikrolån? Som namnet antyder, så är det ett litet lån, som är riktat till privatpersoner. Ett mikrolån är egentligen det samma som ett sms lån eller ett snabblån kan man säga. De har stora likheter i att summan som lånas oftast inte är stor, räntan är rätt så hög samt att man har kort tid på sig att betala tillbaka lånet. 

Mikrolån, snabblån och sms lån tillhör även alla det som är ett så kallat blancolån. Ett sådant lån innebär att du får låna pengar utan att ha något som en säkerhet. Det skiljer sig alltså mot ett bolån, där du har bostaden som säkerhet och ett billån där du har bilen som säkerhet. 

Mindre lån som ett mikrolån är, den kan medföra stora kostnader om du inte tänker dig för. Förvisso är marknaden för denna typ av lån numera reglerat, men det kan ändå bli ett dyrt lån.

Hur mycket kan man låna med ett mikrolån?

Då ett mikrolån är ett mindre lån, så är det inte så stora summor som lånas ut. Det handlar oftast om att du kan låna från 500 kronor upp till 5000 kronor. Sedan finns det förvisso en del aktörer som lånar ut något större summa än det och kallar det för mikrolån. Det kan då vara upp till 10 000 kronor de erbjuder.

När du lånar en så här så pass liten summa, så brukar det även vara en mycket kort löptid. Löptid är detsamma som återbetalningstid. En del vill ha tillbaka hela summan plus ränta redan månaden efter. Andra låter dig välja om du ska betala av det på 1, 2 eller 3 månader. Sedan finns det även aktörer som erbjuder mikrolån på 5 månader.

För vem passar ett mikrolån?

Ett mikrolån så väl som ett sms lån eller ett snabblån, det är ett lån du bör ta som en nödlösning. Det kan vara ett glapp mellan dina löner, att du har en akut tid till tandläkaren eller att du måste laga bilen före din lön kommer. Ett litet lån i sig är ingen fara kanske du tänker, men det gäller att vara medveten om att räntan tillkommer. Sedan kan det även tillkomma avgifter för avier med mera. Tänk även på att sköta dina avbetalningar, för annars kan det lätt bli ännu dyrare för dig.

Som med alla sorters lån så finns det även krav på dig som lånar för att få ta ett mikrolån. Dock är det inte lika höga krav som vid ett bolån eller ett större privatlån. Det vanligaste är att det är ett mikrolån utan UC. Det innebär helt enkelt att kreditupplysningen som görs, den går inte via upplysningscentralen, utan via en annan instans så som till exempel Creditsafe eller Bisnode.

För att ta ett mikrolån behöver du vara minst 18, samt svensk medborgare. Du ska ha en deklarerad inkomst samt att du får inte heller ha ett skuldsaldo hos Kronofogden. Dock kan det få förekomma enstaka betalningsanmärkningar.