Laddar…

Angelicaz

rubik's cube

Kul och utmanande med en Rubiks kub

Om du växte upp under 1980-talet så har du med största säkerhet redan testat på att lösa en Rubiks kub. Men visste du att de är populära än idag? Idag finns det dessutom grymt många fler varianter av Rubik’s cubes. Kuben uppfanns av en man vid namn Ernő Rubik. Han var en ungersk arkitekt och professor. Den var då på är 3×3×3 block med totalt 54 färgade rutor. Idag finns det allt från 2×2 till 33×33 inom rubiks cubes. Varför inte köpa dig en helt ny kub och utmana dig själv?

Bra hjärngympa och tidsfördriv

Med en Rubik’s cube kan du göra så kallad hjärngympa om du vill samt att det även är ett grymt kul tidsfördriv. Just att träna din hjärna på olika sätt kan förbättra ditt minne samt att det sägs även lindra både stress och oro. Att lösa en kub är inte något man gör i en handvändning, utan det krävs en hel del klurande. Kuben i sig ska ju vridas på olika sätt, för att den ska kunna återgå till rätt läge. Som tur är så finns det en massa lösningar och guider på nätet om det är så att du fastnar helt och inte klarar av att lösa den själv. 

Utöver att använda en Rubiks kub för att träna hjärnan med, utmana dig även med andra sorters IQ-pussel samt ägna dig gärna åt saker som spela schack, lösa korsord, eller göra Sudoku. 

Hitta olika kuber och pussel på nätet

Du kan idag hitta en mängd olika varianter av Rubiks kub. Hos MasterCubeStore finns det olika kuber, samt att de även har ett brett utbud av andra sorters pussel. Det kan vara idé att köpa flera olika storlekar på kuber. 

Du kan välja att börja med den enklaste, som är på 2×2. Sedan går det uppåt, upp till 33×33. Sedan finns det även så kallade speed cubes. Dessa är smidigare att vrida på, för tanken är att det ska gå snabbt. Dessa kuber används inom det som kallas för speedcubing. Då ska man lösa en kub så snabbt som möjligt och före alla andra som man tävlar mot. 

Idag har du som sagt en hel del olika sorters kuber att välja på. Originalet är 5,7 cm hög samt har 3×3×3 block stor med totalt 54 färgade rutor men det finns gott om andra varianter. Sedan så kan kuben även ha olika former och inte alltid vara en kub. Det finns till exempel de som ser ut som ormar! Sedan kan kuberna komma i en mängd olika färger. 

För att du ska kunna lösa en kub, så gäller det att du övar! Du ska med så få vridningar som möjligt återställa den till utgångsläget. Det är då du har ett helt färgat fält per sida med samma färg. Det handlar om att göra det enligt rätt algoritmer. Så det är en del klurande som sagt som gäller! Men du kan även tjuvkika på lösningar, då det finns gott om dem på nätet.